Gezond musiceren kun je leren!

Klachten bij het musiceren

Muziek maak je niet alleen met je instrument, maar vooral ook met je lichaam. Voor zangers en dirigenten geldt zelfs: het lichaam is hun énige instrument. Om zonder pijn te kunnen musiceren is een goede lichaamsbeheersing dus essentieel. Een verkeerde houding of techniek kan tot allerlei klachten leiden, zoals pijn en ontstekingen aan spieren, pezen en gewrichten of problemen met ademhaling of stembanden.

 

Vicieuze cirkel

Pijn, krachtverlies en stijfheid beïnvloeden uw muzikale prestaties. Door een stijve nek of een pijnlijke schouder gaat u anders bewegen. Zo raken de spieren uit balans. Ook kan pijn uw ademhaling, concentratievermogen, slaappatroon en stemming negatief beïnvloeden. U loopt het gevaar in een vicieuze cirkel te belanden, waardoor u niet meer optimaal kunt functioneren.Oefentherapie kan u helpen een dergelijke situatie te doorbreken of te voorkomen.

 

Wat doet een oefentherapeut Mensendieck die gespecialiseerd is in musici?

Veel klachten kunnen behandeld of - beter nog - voorkomen worden door een oefentherapeut die in de behandeling van musici gespecialiseerd is. De oefentherapeut maakt u bewust van uw houding en manier van spelen in relatie tot uw klachten, maar ook van de reactie van uw lichaam op pijn, belasting en spanningen. Samen gaat u op zoek naar de oorzaak van uw klachten. Uw oefentherapeut begeleidt en traint u in het aannemen van een gezondere houding en manier van spelen. Zo leert u verkeerde gewoontes te herkennen en doorbreken. En dat klinkt door in de muziek die u maakt.

 

Persoonlijke begeleiding

Onder begeleiding  werkt u aan het herstel van de balans tussen spanning en ontspanning. De oefeningen worden afgestemd op uw individuele situatie en zo nodig krijgt u adviezen over de ergonomie van uw instrument. In de behandeling is vanzelfsprekend ruim aandacht voor uw manier van studeren, waaronder de indeling van de studietijd, de warming up en de cooling down, de ademhaling en het omgaan met stress.

 

Nuttige links:

 

 

 

 

 

 

De website van de vereniging van oefentherapeuten (VVOCM)